walenstraat en omgeving

walenstraat - vrijheidsstraat - kapoenstraat - (stukje van de) vijfde liniestraat

van en voor de (ge)buren

Is er bij jou - als buur - iets wereldschokkends gebeurd? Of iets dat gewoon leuk is voor anderen om er iets over te lezen of te zien. Iets waarvan wij niet op de hoogte zijn?
Aarzel dan niet om het te melden. Met jouw aanzet (tekst en/of beeld) gieten we het dan wel in een gepaste vorm.
Dingen waar iets commerciëels aan verbonden is, kunnen of mogen we hier helaas niet opnemen.
Als het volgens jou interessant kan zijn voor de buren, dan kan je het eventueel aankondigen via de lokale WhatsApp-groep.

ons bakboek

appel-rozijnen-crumble
Meng in een kom:
115g volkorenbloem
115g suiker (mag ook wat minder)
115g havermout
115g koude boter in kleine stukjes
4 lepels amandelmeel

Kneed een beetje zodat alles wat aan elkaar kleeft.

Schil appels (minstens 5) en snijd in stukjes.
Doe in een ovenschotel (met een handje rozijnen als je dat lekker vindt) en strooi er een beetje bruine suiker en ook wat kaneel over.
Stort het bloemmengsel uit over de appels.
Strooi er 2 lepels amandelschilfers over. Druk een beetje aan.

Zet 40 min in een voorverwarmde oven van 180gr.
Roep de buren en geniet!
witte bonen wafels
Ingrediënten

250 gr witte bonen (laten uitlekken)
75 gr bloem
3 eieren
40 gr sugarly of stevia
vanillesuiker/vanille extract
zout
1 koffielepel bakpoeder

Werkwijze
eieren - bonen fijnmixen
bloem toevoegen
sugarly en vanillesuiker toevoegen
wafeltjes 4 minuutjes laten bakken

succes en smakelijk!

de bakoven

Als voorbeeld van een burenverhaal grijpen we terug naar een artikel dat we destijds publiceerden in een onderdeel van de webste dat 'w-magazine' heette.
En het sluit ook naadloos aan bij ons bakboek.
Stok- en minder oude mensen onder ons zullen zich dat nog herinneren.

De titel was voluit: 'de bakoven van Liesbeth en Geert'. En het ging als volgt:

Bij de verbouwing van de boerderij, kwam aan de noordelijke zijde van het huis de bakoven te voorschijn: een holle kubus (met stockageplaats voor het stookhout onderaan) met daarop de met leem bedekte koepel, de koepelopening en de schouw (zie foto). De bakoven was blijkbaar reeds langere tijd inactief. De hele koepel was bedekt met puin en de koepelopening was dichtgemetseld. De enige zichtbare stukken waren twee schouwen die een stuk geschiedenis van de bakoven blootlegden.

Deze bakoven was blijkbaar in vroegere tijden met de koepelmond gericht naar de toenmalige keuken (nu de hall). Vermoedelijk was het stoken echter niet bevorderlijk voor de keukenomgeving, en werd beslist de koepelmond een kwart draai te draaien, zodat deze terechtkwam in de 'veranda' die vroeger aan het huis aangebouwd stond (deze veranda is afgebroken). Er werd tevens een 'nieuwe' schouw boven deze koepelmond opgetrokken terwijl de oude schouw inactief werd en de oude koepelmond dichtgemetseld werd. Vermoedelijk werkte de oven echter niet zo goed meer daar de bakovenvloer normalerwijze dient af te hellen naar de koepelmond toe. Door de kwart draai echter was deze helling niet meer aanwezig naar de nieuwe koepelmond, wat de normale warmtecirculatie verhinderde. De oven werd misschien mede hierdoor na een tijd inactief (of was het omdat zelf bakken niet meer tot de gebruiken behoorde?).

Daar de oven (met de prachtig gevormde koepel) een stuk van de geschiedenis van het huis omvat, werd besloten deze te restaureren. Dé bakovenbouwer uit de streek (met een enorme ervaring) werd aangesproken en was zo vriendelijk te helpen bij het geduldig restaureren van de bakovenvloer en de koepel (de foto toont de perfecte druppelvormige mal (uit zand) die werd gebruikt om de koepel terug op te bouwen; de zandmal werd op het einde verwijderd via de koepelmond; de koepel is niet zichtbaar aangezien deze wordt bedekt met een leemhoudende materie). Het resultaat mag er zijn: een oven die terug 'stokensklaar' is.

Op de ene foto zie je duidelijk de zandmal voor de koepel, op de andere het prachtige afgewerkte resultaat.


Bij de verbouwing van de door hen aangekochte boerderij, Walenstraat 50, vonden ze niet minder dan drie mortiergranaten , restanten uit de eerste wereldoorlog.

De eerste twee granaten kwamen tevoorschijn uit het plafond van de varkensstallen, die zich achteraan de boerderij bevonden (aan de noordkant).
Bij de afbraak van deze stallen werd het zogenaamde 'assen-beton' van de plafonds doorgeslagen waarbij de granaten tevoorschijn kwamen. Blijkbaar was dit de 'veiligste' plaats voor het opslaan van deze gevaarlijke springtuigen. Een ontmijningsdienst bestond er in die tijd nog niet.
Bij het ophalen van de granaten kregen ze de informatie dat het om Duitse mosterdgas-granaten ging. Op de foto kan u de eerst gevonden granaat zien. Ze had een lengte van ongeveer 35 cm.



Ze haalden er zelfs de kranten mee!

Dit artikel verscheen in het Nieuwsblad op 26 september 2001.

dit is de website van het buurtcomité van de Walenstraat en omgeving,
officiële 'bewonersdienst' erkend door de gemeente Rotselaar

contactinformatie: info@walenstraat.be

© 2024 - webdesign (for free) a.g.